Hârtie versus tehnologie… o porcărie!

book-and-ebook-holding-hands

Îi aud adesea pe oameni vorbind despre cât de jos a ajuns societatea. Unul dintre motivele invocate? Tehnologia, desigur! În opinia unora, tehnologia ne-ar face mai mult rău decât bine. Ceea ce e eronat. Această tehnologie poate face rău numai dacă este folosită cum NU trebuie.

“Copiii şi tinerii stau toată ziua cu ochii în telefoane, tablete sau monitoare şi nu mai au timp pentru citit. Aceşti tineri nu vor înţelege niciodată plăcerea cititului”, spun aceiaşi indivizi care se plâng tot timpul de câte ceva. “Chiar dacă citesc, o fac cu ajutorul dispozitvelor mobile (în mare parte), aşa că nu se pune.”

De câte ori nu v-aţi lovit de idioţenia asta? “A, păi citeşti tu, dar nu e ca şi cum ai citi o carte adevărată”. Dar care e treaba? Nu e vorba de INFORMAŢIA care ajunge la cititor? E mai importantă calea sau “dispozitivul” cu ajutorul căruia culegi informaţia respectivă? Aceeaşi carte citită în două moduri diferite (clasic şi electronic) îşi pierde valoarea sau cum?

E adevărat, e plăcut mirosul cărţilor, senzaţia pe care ţi-o dau atunci când întorci pagina şi aşa mai departe. Dar de aici şi până la a pretinde faptul că tu eşti mult mai interesant şi chiar superior altuia doar pentru că citeşti de pe hârtie, e cale lungă.

Am o idee, o sugestie pentru aceia dintre voi care gândesc astfel: cum nu sunt prea mari şanse să vă convingeţi copiii de faptul că o carte clasică e mai bună decât una în format electronic, ce-ar fi să îi îndemnaţi pe tineri SĂ CITEASCĂ ORICUM? Citiţi de pe telefoane, de pe tablete, kindle-uri şi ce dispozitive mai există. Mai mult, ascultaţi chiar şi cărţi audio. E acelaşi lucru! Lectura rămâne lectură, indiferent ce s-ar spune.

După părerea mea, important este ca tinerii să fie încurajaţi să citească, să se bucure de lectură, indiferent de metoda pe care o aleg: hârtie, carte electronică sau audio.

Laszlo-Krasznahorkai-about-the-future-of-literature

J.K.-Rowling-about-Kindle-Nook-and-reading

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s