De la “what the fuck is this?” la cea mai ascultată piesă lansată în secolul XX

YjRlZmJhNWU4YTI3YTJhZmRkODZmNzNjMzU5Yjc5.thumb

Piesa “va fi numărul unu pentru secole!”, spunea DJ-ul şi unul dintre prietenii apropiaţi ai lui Freddie Mercury, Kenny Everett, despre Bohemian Rhapsody, înainte ca melodia să fie lansată. Kenny a fost primul ins care a înţeles geniul deloc ascuns al capodoperei lui Freddie.

43 de ani mai târziu, Bohemian Rhapsody devine melodia din secolul XX cu cele mai multe streaming-uri audio şi video. Este vorba de nu mai puţin de 1,6 miliarde! Astfel, au fost depăşite hituri ca Smells Like Teen Spirit (Nirvana) sau Sweet Child O’ Mine (Guns ‘N Roses).

Începutul, însă, a fost unul complicat. “What the fuck is this?”, ar fi fost prima reacţie a reprezentanţilor EMI (labelul la care era afiliată trupa Queen la vremea respectivă). Aceasta a fost reacţia generală printre cei care au avut ocazia să asculte piesa în premieră. Printre aceştia, se număra şi Elton John, care ar fi exclamat “are you fucking mad?”, atunci când i-a fost prezentată o versiune demo.

Înregistrarea piesei a costat o avere şi a durat nu mai puţin de o lună. “În 1975, într-o lună se înregistra un album întreg”, spunea Roy Baker, producătorul trupei.

Iniţial, labelul a insistat ca You’re My Best Friend să devină single-ul care să promoveze albumul A Night At The Opera, însă membrii trupei nici n-au vrut să audă. Ulterior, li s-a cerut să scurteze melodia, dar, din nou, fără succes. După aceea, a intrat în schema Kenny Everett.

Văzând că nu îşi poate convinge labelul să facă din Bohemian Rhapsody principalul single al albumului, trupa s-a ocupat “personal” de acest lucru. Cum anume a pus mâna Kenny pe o înregistrare a melodiei, nu se ştie, oficial. Neoficial, unii spun că însuşi Freddie Mercury i-ar fi oferit-o, alţii susţin ca Roy Baker ar fi fost cel care a făcut-o. Oricum s-a întâmplat, cert e că i s-a cerut să nu o difuzeze la Capital FM, postul radio la care acesta lucra ca DJ. “N-o voi face”, ar fi fost răspunsul lui, după care i-ar fi făcut cu ochiul lui Baker, cel care îi ceruse să nu facă public nimic legat de piesa. Simpatic, dacă mă întrebaţi pe mine.

Astfel, imediat după ce a intrat în posesia copiei, Kenny a şi început să “scape” câteva secunde ici-colo, în timpul emisiunii matinale pe care o realiza la Capital FM. De fiecare dată când se întâmpla să “scape” câte puţin din piesă, acesta se scuza, dând vina pe faptul că îi alunecase degetul cumva. Încetul cu încetul, după ce degetul i-a tot alunecat, a început să crească şi interesul ascultătorilor, până în punctul în care s-a format o adevărată avalanşă de cereri. Oamenii sunau la postul de radio şi îl implorau să difuzeze întreaga melodie. Kenny le spunea că nu se poate, motivând că făcuse o promisiune şi nu avea de gând să o încalce. În cele din urmă, a încălcat-o şi a difuzat piesa de nu mai puţin de 14 ori în două zile.

Înnebuniţi, oamenii au dat navală la postul de radio, încercând să facă rost de o copie a cântecului. Cereri peste cereri se înregistrau la toate magazinele ce distribuiau discuri, dar exista o problemă. Piesa încă nu fusese lansată!

Ceva asemănător se întâmpla şi în SUA, unde Paul Drew, DJ la RKO, pusese la rândul său mâna pe o preţioasă copie a Bohemian Rhapsody. Astfel, piesa care, conform EMI, n-ar fi avut nici cea mai mică şansă de a ajunge la radio, provocase reacţii incredibile printre ascultători, încă dinainte de a fi lansată.

Pe 31 octombrie 1975, Bohemian Rhapsody a fost în sfârşit lansată că single în Marea Britanie şi a stat pe primul loc în topuri nu mai puţin de nouă săptămâni!

Întrebat care este mesajul piesei, Freddie Mercury a spus că nu e vorba decât de “nişte rime aleatorii, fără sens”. De menţionat faptul că Mercury avea în minte Bohemian Rhapsody încă din anii ’60. În altă ordine de idei, în ciuda faptului că pentru înregistrarea melodiei cheltuielile au fost însemnate, la producţia videoclipului nu s-au cheltuit decât 4000$.

În noiembrie 2018, capodopera lui Freddie a revenit în atenţia publicului, Universal Music Group promovând-o pe platformele de streaming Spotify, YouTube, Apple Music sau Deezer, cu ocazia lansării filmului cu acelaşi nume. Filmul s-a dovedit a fi un real succes, înregistrând în cinci săptămâni încasări de peste 600 de milioane de dolari la nivel global, devenind astfel cel mai profitabil lungmetraj biografic din toate timpurile, ocupând locul deţinut până atunci de Straight Outta Compton.

Sursă de inspiraţie: http://www.todayifoundout.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s