România, fruntaşă la prostie

Brincusi-saraci-si-prosti
Dacă ne-ai vedea acum, nea Brâncuşi…

A trecut fasolea, a trecut ciolanul, au trecut paradele alea de toată jena, a trecut şi mândria de a fi român. Ştiţi ce nu a trecut, totuşi? Şi nici nu va trece prea curând. Lipsa crasă de cultură şi lipsa dorinţei românilor de a se vindeca.

După cum ne-am obişnuit, din păcate, România e fruntaşă în mai toate topurile care nu fac cinste nimănui. Despre ce e vorba? Păi să le luăm pe rând:

1. Peste jumătate din populaţia ţării nu a citit niciodată o carte! Sigur, putem găsi motive. Domnule, suntem săraci, nu ne arde de citit. Muncim de dimineaţă până seara, pe un salariu mizer şi mai trebuie să avem grijă şi de cei 4-5 copii, pe care i-am turnat inconştient. Lectura nu e promovată sub nici o formă la posturile TV cu audienţă mare… Da, multe motive. A, da! Numai 2% dintre români cumpăra cărţi, iar bugetul ANUAL alocat acestui viciu periculos (pentru conducătorii unei ţări, în mod deosebit) este de doar 3 euro pe cap de locuitor. Cuvintele sunt de prisos.

https://www.digi24.ro/embed/magazin/timp-liber/cultura/targul-gaudeamus-piata-de-carte-din-romania-cea-mai-mica-din-europa-1034290?video=0&width=570&height=320

2. România are cea mai ridicată rată de analfabetism funcţional din întreaga Uniune Europeană — aproximativ 40%!!! Asta are legătură directă cu punctul de mai sus, în primul rând. Apoi, sistemul de învăţământ românesc, care este mort şi îngropat. Demult. Prea multe de spus nu sunt. Ăştia suntem.

3. Asta e cea mai tare şi se leagă direct de celelalte puncte despre care tocmai am scris. Românii sunt cei mai religioşi dintre europeni, cu 55% dintre cei participanţi la un studiu realizat de Pew Research Center, declarându-se “foarte religioşi”. Românul nu poate face deosebirea dintre religie şi credinţă. Să ştii, române, că Dumnezeu te ascultă şi dacă te rogi din baie. Are auzul fin, zău. Nu e nevoie să te calci în picioare la catedrala aia înfiorătoare pentru a te face auzit înaintea lui Dumnezeu.

Observaţi cum se leagă toate? E normal, sigur că e normal. Dintr-una dai în cealaltă şi aşa mai departe. E ca efectul de domino, dacă vreţi.

Nu le putem cere celor cocoţaţi pe cârca noastră la putere să se schimbe sau să schimbe ceva în societate, atâta timp cât noi, cetăţenii, oamenii de rând, stăm cu mâinile în sân şi refuzăm orice mijloc de a ne dezvolta (atât personal, cât, implicit, şi că societate). E tragic. Asta e cuvântul. E grav şi e trist că s-a ajuns în punctul ăsta. De vină suntem cu toţii, iar viitorul e gri (o nuanţă taaare închisă de gri).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s